Pozdravljeno novo leto. 

Zastavljanje ciljev in načrtov za novo leto je v polnem pogonu. Že kar nekaj dni ponavljam svojim prijateljem »novo leto, nova jaz«. Pa se res sprememba lahko zgodi tako hitro?

Seveda da ne. 

Za spremembe je potreben čas in predvsem veliko volje in truda. Pa ne govorim tukaj samo o hujšanju, zdravi prehrani in hoji. Govorim tudi o našem domu in načinih kako si ga lahko bolj organiziramo in s tem prilagodimo sebi in svojim potrebam. Vsi načini organizacije ne ustrezajo vsem. Če od vseh načinov vzamete vsaj enega in vam s tem olajša življenje je moj cilj dosežen.

Velikokrat poslušam ljudi okrog sebe, ki nimajo ideje kako se lotiti organizacije svojega stanovanja. Da bo začetek lažji, sem za vas pripravila ideje kako lahko v svojo dnevno rutino umestite dejavnosti, ki vam bodo pomagale, da se boste organizacije lotili z večjim veselje. Pa poglejmo kar na konkretnih primerih iz življenja:

»Ko pridem domov iz službe me veseli, da si pogledam del moje najljubše serije, ki pa se kmalu sprevrže v dva, tri ali štiri dele. Oh, pa spet ni nič narejeno«

Rešitev: Ni problema. Ko prideš domov iz službe in si utrujen si počitek definitivno zaslužiš. Živimo samo enkrat zato se ne odrekaj stvarem, ki te veselijo. Kar je potrebno je le določitev časovne omejitve. Ampak ne časovne omejitve vaše najljubše serije, temveč dnevno časovno omejitev dejavnosti, s katero boste počasi organizirali stanovanje. 

Izziv: 30 minut na dan za ureditev enega predala, police z knjigami ali pa tisti predal pod posteljo, ki se ga že toliko časa izogibaš.

»Ampak pospravljanje je tako dolgočasno«

Rešitev: Glasba in ples. Ali ni užitek prižgati glasbo in plesati ter vmes peti in pospravljati? Naredite si tudi tiste najbolj neprijetne stvari bolj zabavne in uživajte. Verjemite, skozi zabavo se velikokrat porodijo najboljše ideje.

Izziv: Glasba in ples.

»Sploh ne vem kako se lotiti organizacije stanovanja, zato raje kar pustim tako kot je«

Rešitev: Pomisli kaj si želiš imeti pospravljeno v tem predalu, ki ga gledaš in je tako razmetan. Izprazni ga, počisti vso umazanijo in se ustavi. Pojdi v kuhinjo, skuhaj si kavo in jo popij. Potem pa se vrni nazaj in začni. Z bolj bistro glavo je vse lažje. Vse predmete, ki jih nisi uporabil že 1 leto (ali več) vrži v smeti ali podari naprej. Zastavi si cilj: »v tem predalu bom imel pospravljeno samo elektroniko«. Predlagam ti, da vzameš prazno škatlo, ki bo ustrezala količini, ki jo želiš vanjo pospraviti (količina kablov, slušalk ipd.).

Izziv: Na predal vedno glej kot igro Tetris s to razliko, da ga ne smeš popolnoma zapolniti. Zato ne pozabi – »manj je več«!

Imaš še kakšen problem, ki ga nikakor ne znaš razrešiti. Zaupaj mi in skupaj lahko pridemo do rešitve. Pa ne pozabi – »ob poslušanju glasbe je vse lažje«!

Želim ti lep začetek novega leta.

Organizatorka.si ~ Tjaša