Pozdravljeni dragi organizatorji.

Danes z vami delim moj pogled na organizacijo doma in zakaj se sploh odločiti za organizacijo doma?

Omara v spalnici, hodniku, garaži ali na podstrešju. Vsaka omara – moja ali tvoja – je organizirana. Vsaka ima svojo zgodbo in vsak lastnik omare točno ve kje se kaj skriva. Problem se pojavi, ko tudi lastnik več ne ve kje ima kakšno stvar. Takrat pa govorimo o neorganizirani omari. Z nasveti, ki jih delim z vami ne želim v vas prebuditi občutka, da ste totalno neorganizirani, ker nimate košaric ali škatel ter zvitih hlač. Ravno obratno – v vas želim prebuditi občutek in željo po tem, da v svojo omaro vlijete novo svežino. Mogoče motivacijo, da jo odprete, pregledate stara oblačila in naredite »čistko« oblačil, ki jih že nekaj let niste oblekli.

Naš dom pa ni samo organizirana omara. So tudi predalniki, police in vsi kotički, ki potrebujejo samo malo naše pozornosti, da lahko zažarijo v vsej svoji uporabnosti. Organizacija doma poteka počasi. Je proces, ki nam vzame veliko energije zato se ga je potrebno lotiti po majhnih korakih, ki na koncu vodijo v tako lep cilj. Proces organizacije ni nekaj kar lahko naredimo na silo. Organizacija tudi ni samo način zlaganja in predalčkanja. Je naš edinstven in unikaten način življenja.

Rada bi poudarila, da ni edini način dobre organizacije da vse zmečemo v smeti in je potem naš cilj dosežen. Vse materialne stvari, ki jih naberemo skozi življenje so naši spomini. Problem nastane, ko je teh stvari preveč. Ko se začne kopičenje in izguba kontrole. Ali poznate predal presenečenja? Imamo ga vsi . V njem se skriva vse. Vse kar nima svojega mesta in je našlo svoje v predalu presenečenja. Ali so to neznani ključi, trakci za ključe, kresničke, vizitke, škarje, svinčniki in kuliji in oh in sploh drugih stvari in spominov. Ni nujno, da vse te stvari vržemo v smeti. Vprašajmo se, kje bi lahko našle svoje mesto? Včasih je tudi tisti predal presenečenja razlog, da se odločimo za organizacijo doma.

Preglejmo stvari, slike in vse spomine. Vzemimo škatlo za čevlje, jo okrasimo in naredimo škatlo spominov. Nekaj lepega, kar nas bo spominjalo na vse lepe stvari v življenju. Na vse ljudi, ki smo jih spoznali in vse kar smo doživeli.

Z vami bi rada delila mojo zgodbo, ko sem se preselila v novo stanovanje. Bila sem navdušena. Vse omare in police so bile prazne in so čakale, da jih napolnim in okrasim. Vzela sem košaro in vzela VSE stvari iz moje otroške sobe. Od okvirjev za slike do vseh okraskov, ki sem jih naredila še v vrtcu. Ko sem prišla v prazno stanovanje in začela z urejanjem, sem ugotovila da okrasek iz vrtca ne paše ravno v novo stanovanje. Imela sem namreč toliko lepih vaz, rož in novih idej za dekoracije, da za otroške enostavno nisem imela več prostora. Občutek je bil grozen. Usedla sem se na tla in začela jokati. Pustiti spomine za seboj ni lahko. Vse potrebuje svoj čas. Minilo je kar nekaj dni, preden sem ugotovila, da je potrebno vse te spomine pustiti v otroški sobi, v stanovanju pa začeti ustvarjati nove. Vse otroške stvari (tudi po dveh letih) še vedno čakajo v stari sobi na svojo škatlo spominov .

Kar želim povedati je, da organizacija potrebuje svoj čas. Z vami želim deliti ideje in nasvete, ki si jih lahko prilagodite ali pa si jih shranite v spomin in realizirate ko se boste vi odločili za to. Z vami želim deliti vsebine, ki vam bodo pomagale, da vam urejanje vašega stanovanje ne bo v breme, ampak vam bo v veselje. Odločitev kdaj je primeren čas za začetek organizacije doma in način, ki ga želite pri tem uporabiti pa je odvisen samo od vas samih.

Organizatorka.si ~ Tjaša